Monday, February 14, 2011

bebankah aku?

Aqua merasakan Terra pergi tanpa berucap selamat tinggal
Kingdom Hearts: Birth by Sleep

so this is me swallowing my pride
standing in front of you
saying i'm sorry for that evening~
and i go back to 14th February all the time~

hmm~
adakah saya seorang yang membebankan orang lain?
"nak mintak tolong boleh?"
"boleh? gapo dio?"
"tolong hanta kan lab report~ ^^"
"hmm, kay..."

mungkin tak membebankan jika ku tak buat hal last minit...
"weh! ak lupe nak selitkan krystal la kat report tu! camne ni?"
"xpe2... ko trun kafe pastu pas kat ak... smpt lagi hanta report nih..."
"xpe ke? thx so much~"
"xpe2..."

dia berkata demikian... tetapi hati ku masih rasa bersalah...
"weh, sori ah susahkan ko..."
"rilek ah... mende kecik je ni..."
"hmm, ape kate ak blanje ko~ ^^"
"eh, xpe ah..."

hmm, hari ni ku menyusahkan orang lagi...

kalau orang yang berkenaan terbaca entri ku ini, ku mintak maaf lagi sekali...
kerana dialog tak sama dgn yang sebenarnya... hehe :P

ku ada soalan kepada anda:
adakah anda selalu minta pertolongan kawan walaupun hanya perkara kecil sahaja atau sanggup berjalan jauh dan bermandi peluh kerana tidak mahu menyusahkan orang lain...?

tepuk dada, tanya selera
sendiri tau, sendiri jawab
:D


p/s:
hari ini saya agak bengong sikit...
tapi nak jugak pos entri...
jadi, mintak maaf la kalau merasakan entri kali ni agak mengarut...
hehe~

6 comments:

pha is said...

tu la gunanya kawan..!!! hehehehe...mungkin hari ni ari kita. mna taw esok lusa kita pulak yg dimintak tolong. kena sama rata sama rasa la. cma jagn ayik kita ja yg mntak tolong sdah la. kdg2, situsi mcm ni la yg akan merapatkan lagi hubungan antara kita ngan kawn kita.
just my opinion...

~misz kiena~ said...

like comment faiz... hari ni org tlg kita esok kita tlg org.. yg penting niat mst ikhlas...=)

Aqmar said...

huhu, terharu bace...
kay kay~ lega ckit hati ku yang gundah ini...
:D

kaizen-arts said...

Honestly I lebih sanggup jalan jauh dari minta tolong orang kecuali kalau dah seriously takde jalan lain dah.

I dah banyak kali dah dihampakan oleh kawan yang ambil ringan benda-benda yang I amik berat. Of coz la bagi diorg benda tu kecik je, because kalau contohnya dia tak anta, bukan dia yg kena marah. Kalau diorg tak ambilkan untuk I bukan diorg yang rugi, etc. etc.

I pernah minta org hantakan report, dia amik my report and tiru bulat-bulat, pastu lecturer detect, and sebab dia anta report dia dulu, lecturer kata I meniru and tolak markah I.

Dan bila I minta tolong orang, I have a reason to blame them if they make any mistake, and I don't like playing the blame game, makes me hate the person beng blamed.

So I prefer to take full resposibility for anything that I do, no one else is responsible for my acts.

And no one else gets credit too. Only me.

Alamak, ter-emo plak.

Aqmar said...

whoa~ kai~
a very matured response indeed~
aha~ it's ok...
i'm open to opinions~ :)

Amalina said...

I don't like asking people for help. =___=

Rasa macam menyusahkan orang. I think my reluctance to ask for help kadang2 membebankan myself.

My Mak marah me. She said it's okay to ask for help once in a while.

But overall... I still don't like to ask for help.